Na stevige onderhandelingen is ook het laatste stuk grond dat nodig is voor de rondweg om het dorp Nieuwaal door PHTB bemachtigd. Die weg moet ervoor zorgen dat vrachtwagens van tuinders in de toekomst niet meer door het dorp rijden. 

De grond die daarvoor nodig is, is de afgelopen jaren bij elkaar gesprokkeld. Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw  Bommelerwaard (PHTB) is, samen met de gemeente Zaltbommel en ondernemers achter de schermen jarenlang druk bezig geweest om deze grond voor de toekomstige rondweg Nieuwaal in bezit te krijgen. Nieuwaal, dat langs de Waal ligt, is omsloten door kassen. Een deel van het vrachtverkeer rijdt nu dagelijks door het dorp. Een nieuwe weg ten westen van de dorpskern moet daar een einde aan maken. 

Het tracé loopt vanaf de kruising van de Jacob Ekelmansstraat naar de de Hogeweg, door de weilanden richting de Beemstraat.

De nieuwe rondweg is één van de maatregelen in het herstructureringsplan voor de tuinbouw die voor een betere verkeersafwikkeling moet zorgen. Op de planning staan bijvoorbeeld ook twee nieuwe rotondes in de Van Heemstraweg (N322), ter hoogte van Nieuwaal (Startstraat) en ter hoogte van Zuilichem (Meidijk). Wanneer de aanleg van de rondweg gaat beginnen, is nog niet duidelijk. 

Aanleiding in PIP
De aanpassing van de verkeerssituatie in Nieuwaal is bepaald als maatregel in het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) dat onherroepelijk is. Dit plan maakt ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk voor glastuinbouwbedrijven en paddenstoelentelers. Daarnaast zijn verbeteringen voorzien in de Bommelerwaard op het gebied van landschap en verkeer. Hieronder valt dus ook de ontwikkeling van de nieuwe rondweg en de rotonde in Nieuwaal.

Burgerparticipatie 
In 2016 zijn er diverse gebieds- en verkeersavonden geweest waarin de aanwezige tuinders, omwonenden, belangstellenden en grondeigenaren ideeën hebben aangeleverd voor onder andere de nieuwe rondweg.

Lees het hele artikel op bd.nl.