M’n vorige blog sloot ik naar aanleiding van Covid-19 in april af met “Wat de toekomst brengen moge …”. Niemand die het weet, want ook na april zijn er weer totaal onverwachte dingen gebeurd.
Niet alleen het talloze leed wat samenhangt met de directe en indirecte gevolgen van dit virus. De ongelooflijke inzet van de gezondheidszorg versus 3,4 miljard voor een lucht- en gehoorvervuilende en technisch failliete sector. Schutterende democratie met beschamend gesteggel over een stuiver voor de modaal verdienende gezondsheidszorgers. Beleefde menig tuinder het beste kwartaal sinds mensenheugenis.

Ook op microniveau maken we in de Bommelerwaard verbazingwekkende taferelen mee. In positieve en negatieve zin. Als ondernemer en overheid. Wie de schoen past, trekke hem aan. Ondernemerschap, kracht (ook door manier van omgaan met de covid-19 crisis), karakter, maar ook oneerlijkheid, (klein-)zielig gedoe, e.d.

Als PHTB proberen we tussen al die emoties door zo goed mogelijk onze opdracht uit te voeren. Voor tuinder en burger, voor groot en klein, voor logistiek en landschap. Resultaatgericht, zuinig op de centjes, helder in communicatie en in de procedures (al duren die nog zo lang en zijn ze soms ingewikkeld tot helaas onvoorspelbaar), hard werkend. Helpen waar we kunnen, kaders stellen en bijsturen waar nodig. Zonder aanzien des persoons. En waar fouten zijn gemaakt, zo mogelijk een tweede, en soms ook een derde kans gunnen.

We gaan onze afrondingsfase als PHTB in. Hoe lang of kort die nog gaat duren, weten we op dit moment nog niet exact. En wat we nog wel of niet meer gaan doen, evenmin. Laat het ons a.u.b. weten als we nog wat voor u kunnen betekenen.

Daarbij hebben we een vraag aan u, tuinders. U kunt ook iets voor de herstructurering betekenen. Die is bedoeld om het als burgers en tuinders weer eens te zijn over hoe we met onze mooie Bommelerwaard omgaan. Om er samen in te leven en te werken. Nadat eerst landschap ons verdeelde, kwamen er andere thema’s langs. En het laatste thema (huisvesting arbeidsmigranten) is nog niet afgerond. Probeer deze problematiek niet te vergroten door gebruik te maken van de A1-verloning (€ 3/uur lagere arbeidskosten door gebruik te maken van een buitenlands uitzendbureau wat in Nederland geen sociale lasten afdraagt). Neemt u uw individuele verantwoordelijkheid en probeer de controverse niet nog verder te vergroten. Bij voorbaat dank!