De Bommelerwaard is bekend als hét chrysantencentrum van de wereld. Nergens is de concentratie van de chrysantenteelt zo hoog als hier. Nog steeds, ondanks dat er steeds meer bloeiende potplanten (phaleanopsis, potroos), zacht fruit (aardbei, framboos, braam) en andere snijbloemen (lisianthus, hortensia) worden geteeld.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom bloemen zulke mooie kleuren hebben? Zou onze Schepper die met Zijn al vooruitziende blik voor onze vensterbanken hebben geschapen? Om er van te mogen genieten? Of dat nu in de vensterbank Zijn bedoeling is, weet ik niet, maar ik ben ervan overtuigd dat we mogen (nee, zelfs moeten) genieten van de prachtige natuur. En dat we alleen daarom er al veel zuiniger (ander woord voor duurzaam) mee om zouden moeten gaan.

En al die mooie kleuren hebben nog een functie, namelijk om bijen te lokken. Voor veel planten is dat noodzakelijk voor de bestuiving om zo zaad en vrucht te kunnen geven.

Nu is alom bekend dat de bijen het wereldwijd zo moeilijk hebben, dat dit zelfs een nog grotere bedreiging voor de wereldvoedselvoorziening is dan de beschikbaarheid van voldoende (en niet te veel) zoet water. Daarom zou het toch top zijn als we als Bommelerwaardse tuinbouw, die in de kas toppers zijn in het telen van mooie bloemen, dat ook gaan doen op de stroken rondom de kassen en hoeken grond die niet goed gebruikt kunnen worden? Niet alleen ten behoeve van de bij maar ook voor onze toekomst? Bovendien schijnt dit ook bij te dragen aan het biologisch evenwicht in de kas waardoor er minder vaak chemische middelen voor gewasbescherming gebruikt hoeven te worden. Als PHTB willen we daar graag aan bijdragen en verhuren we voortaan onze percelen alleen als daar een rand met een bij-vriendelijk bloemenmengsel omheen wordt gezaaid. Een lust voor het oog en een genot voor de bij en onze natuur.

Doet u ook mee? Kijk op www.bijenstichting.nl voor zinvolle informatie.