Al weer een tijdje geleden schreef minister Wiebes een brief naar de 200 grootste aardgasverbruikers in Nederland. Dat ze binnen een aantal jaren moesten overschakelen van laag naar hoog calorisch gas. Een paar jaar geleden stond dit gelijk aan politieke zelfmoord. Nu was de reactie zo lauw dat iedereen snapt dat de betrokkenen dit al veel eerder hadden verwacht. Stel dat Slochteren het buurdorp van Wassenaar was of in het Gooi lag? Dan was die brief al tien jaar geleden verstuurd.

Op zich was deze brief niet zo schokkend. Hoog calorisch gas kan technisch vrij eenvoudig gemengd worden met stikstof (80% van de lucht bestaat daar uit) tot laag calorisch gas. Kost nog niet eens zo overdreven veel en het wordt nu ook al op kleine schaal gedaan.

Maar vervolgens maakte de minister bekend dat we binnen twaalf jaar allemaal moeten stoppen met Gronings aardgas. Betekent dit het einde van de glastuinbouw? Of is dit juist een kans?

Benut het overschot aan zonnewarmte

Volgens mij het laatste. In de Bommelerwaard straalt jaarlijks heel veel zonnewarmte in de kassen. Omgerekend ongeveer net zoveel als er in circa 8.000 m3 aardgas per inwoner zit. De planten in de kassen hebben maar een klein deel van al die zonnewarmte nodig (daarom staan de ramen van de kassen ook zo vaak open). En de inwoner gebruikt gemiddeld jaarlijks maar zo’n 700 m3. De kassen hebben ruim vijf keer zoveel zonnewarmte over als alle inwoners van de Bommelerwaard nodig hebben. Als dat nu geen kans is?

Nu nog even de techniek om dat overschot in de zomer aan zonnewarmte van de kas naar onze woningen in de winter te krijgen. Opslaan kan prima in de bodem. Transport kan prima via een warmtenet. Toch wel een mooie gedachte: straks je factuur voor een warme woning bezorgd met een bosje bloemen, een bakje champignons of een doosje aardbeien?

Wedstrijdje: wie ontwerpt de warmtewisselaar om deze warmte ’s zomers uit de kas te vangen?