De Capreton onthulde op dinsdag 2 september samen met een aantal kinderen van kinderopvang de Vrijbuiter het grote bijenhotel op de Kampen Noord in Hedel.

Het bijenhotel is een schenking van de Capreton aan de gemeente Maasdriel. In april stelden de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) tijdens de jubileumviering van de Capreton hen twee locaties beschikbaar waarop een groot bijenhotel geplaatst kan worden. In juli werd al een groot bijenhotel in Poederoijen geplaatst.

Na een woordje van de Capreton en een dankwoordje van de gemeente, mochten de kinderen het doek laten vallen en kregen zij uitleg over het nut  maar ook de noodzaak van het hotel. Ondanks de regen mocht het de pret niet drukken. Met een vogelhuisje, honing en wat bijenzaad gingen de kinderen weer naar huis.

Broedmogelijkheden voor wilde bijen

Natuurvereniging De Capreton plaatst de bijenhotels om meer broedmogelijkheden voor (wilde) bijen te bieden. Want ook in de Bommelerwaard hebben we te maken met een verschraling in biodiversiteit waaronder insecten en bijen. Dit vormt een bedreiging voor de vruchtbaarheid in onze natuur en de land- en tuinbouw.

Bee Deal

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel ondersteunen het plaatsen van de bijenhotels. Zij maakten met Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, de bijenhoudersvereniging Bommelerwaard, de Capreton en een groep fruittelers in de Bommelerwaard in een Bee Deal afspraken over onder meer bijvriendelijk dijken- en bermbeheer, nieuwe standplaatsen voor imkers, bloemrijk terreinbeheer en publiekscommunicatie.