Aan de Liesveldsesteeg in Brakel is de sloop gereed van een aantal tuinbouwbedrijven. Deze maken plaats voor open ruimte en woningen. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij een verplaatsingssubsidie van de provincie Gelderland en de intensieve begeleiding van het PHTB.

De noordzijde van de Liesveldsesteeg ligt in een extensiveringsgebied; een locatie waar geen nieuwe glastuinbouw mogelijk is. Door verplaatsing van de tuinbouwbedrijven wordt de landschappelijk belangrijke strook tussen de Waaldijk en de Liesveldsesteeg vrij gemaakt van kassen en tuinbouwbestemming. Dit is een belangrijk doel van de herstructurering van de Bommelerwaard. De tuinbouwbedrijven die zijn vertrokken, hebben hun bedrijf verplaatst naar zogeheten ‘intensiveringsgebieden’ (gebieden die bedoeld zijn voor glastuinbouw) in onder andere Poederoijen of zijn daartoe ‘gesprokkeld’ door investerende tuinders in intensiveringsgebieden.

Behoud van groen en ruimte

Aan de Liesveldsesteeg worden woningen gebouwd met behoud van ruimte. Het gebied achter de woonkavels blijft open met vrij zicht tot aan de dijk. Vanaf de dijk wordt het daardoor mogelijk om Huize Brakel te zien liggen, zonder kassen in zicht.

Zes woonkavels

In het nieuwe plan is ruimte voor zes woonkavels, waarvan er twee verkocht zijn. In plaats van twee twee-onder-een-kapwoningen, mag ook een vrijstaande woning worden gebouwd. Dat is flexibel in te richten om te kunnen voldoen aan de wensen van toekomstige bewoners. Meer informatie is te vinden op wonenindebommelerwaard.nl